OBIECTIVUL GENERAL

Proiectul are ca obiectiv crearea unui nucleu de competenta stiintifica si tehnologica de inalt nivel. Acesta va permite studierea efectului ultrasunetelor si/sau microundelor asupra unor procese nonchimice, chimice sau biologice.


OBIECTIVE SPECIFICE

Un prim obiectiv il constituie studiul influentei ultrasunetelor si microundelor (de intensitate mica) asupra reactiilor enzimatice si celulelor vii (exista multe aplicatii medicale ale US si MW, dar modul de interactionare nu este complet inteles). Datorita noutatii acestui subiect consideram ca este cercetare fundamentala capabil sa deschida noi posibilitati de cercetari aplicative.

Un al doilea obiectiv se refera la posibilitatea sintetizarii „in situ” de nanocatalizatori care apoi sa fie utilizati in diverse reactii chimice. Si acest obiectiv il consideram in domeniul de cercetare fundamentala.

Urmatorul obiectiv (si cel mai amplu) are in vedere si numeroase domenii de cercetare-aplicativa:

  1. Pretratament biomasa (inclusiv alge), in vederea separarii si valorificarii componentelor valoroase atat in vederea utilizarii biomasei in biorafinarie (pentru obtinerea de biocombustibili si biomateriale) cat si in vederea extragerii componentilor valorosi din plante si utilizarea acestora in cosmetica si/sau suplimente alimentare;
  2. Intensificarea reactiilor chimice heterogene prin desfasurarea acestora in prezenta US si/sau MW. Se au in vedere aplicatii precum:
    - valorificarea unor uleiuri uzate pentru obtinerea biodieselului pe catalizator heterogen (reactii in faza lichida);
    - sinteza Fischer Tropsch la olefine mici (reactie in faza gazoasa);
    - sinteza in situ a unor nanocatalizatori si utilizarea acestora;
  3. Studierea efectului US si MW asupra celulelor vii si a reactiilor enzimatice, se au in vedere aplicatii in domeniul cresterii algelor sau in domeniul fermentatiei;
  4. Proiectarea (design) de echipamente specifice pentru aceste aplicatii, in vederea realizarii de instalatii de laborator si/sau demonstrative.


Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României